22. Srpanj

Woman relaxing lying on a couch at home

Sve što trebate znati o laktulozi i laksativima

Konstipacija ili zatvor pogađa do 30 % populacije od kojih su najpodložnije žene te osobe starije dobi. Svi smo barem jedanput osjetili neugodne simptome zatvora poglavito nadutost i bol i znamo koliko nam neredovito pražnjenje crijeva može narušiti kvalitetu života.

Zatvor je najčešće banalna pojava no ukoliko postane trajna pojava u našem životu, sa sobom može donijeti određene komplikacije poput hemoroida pa čak i potrebe za hitnom kirurškom intervencijom.

Laktulozom do olakšanja

Prva linija obrane od zatvora kod djece i odraslih su osmotski laksativi. Osmotski laksativi rade na način da kada dospiju u crijevo, povećavaju osmotski tlak što rezultira povećanim volumenom stolice. Veći volumen stolice stimulira peristaltiku crijeva odnosno kontrakcije mišića u crijevima koje imaju ulogu pokretanja stolice prema izlazu. Skupini osmotskih laksativa pripada i laktuloza. Radi se o vrsti šećera (disaharida) koja se najčešće dobiva postupkom hidrogenacije laktoze – šećera iz mlijeka.
U crijevima laktuloza se razgrađuje na spojeve koji na sebe „navlače“ vodu što omekšava stolicu i olakšava njen prolazak. Tijekom metabolizma laktuloze u crijevnoj mikroflori stvaraju se mliječna kiselina i druge organske kiseline te CO2 što rezultira sniženjem pH debelog crijeva, a kisela sredina dopušta razvoj poželjnih mikroorganizama.

Kora krkavine

Krkavina se tradicionalno koristi kao laksativ. Aktivne tvari zaslužne za laksativni učinak nazivaju se
antrakinoni. Antrakinoni su velike molekule koje se teško apsorbiraju u tankom crijevu, stoga gotovo nepromijenjene stižu u debelo crijevo. U debelom crijevu, bakterije ih svojim metabolizmom pretvaraju u aktivne oblike gdje osim navlačenja vode na sebe imaju jednu važniju ulogu, a to je utjecaj na pokretljivost crijeva zbog čega
krkavinu svrstavamo u stimulativne laksative. Antrakinoni obično djeluju već nakon 6 do 8 sati od
primjene.

Laktuloza je sigurno, učinkovito, dostupno i cjenovno prihvatljivo rješenje problema sa zatvorom i najčešće predstavlja prvi odabir. U kombinaciji s korom krkavine, tradicionalnim laksativom, učinkovito otklanjanje konstipacije je zagarantirano.

Literatura:

- Portalatin, M., Winstead, N. Medical Management of Constipation. Clin Colon Rectal Surg. 2012 Mar; 25(1): 12–19.

- Schiller, L.R. The therapy of constipation. Aliment Pharmacol Ther. 2001. Jun; 15(6): 749-763.

- Masri, Y. et al. Prophylactic use of laxative for constipation in critically ill patients. Ann Thorac Med. 2010 Oct-Dec; 5(4): 228–231.

Autor : Sandra Krstev Barać, mag. nutr.